Onderwerpen

Hoezo meerwaarde?

Harry van de Wiel

Onderwerpen Donderdag

Zorg verkopen, een vak apart (inleidend)

Jack Jansen
  • Het verkopen van uw zorgprodukten is een eigenschap waar de meeste zorgbestuurders niet in opgeleid zijn. Anders dan voorheen loopt uw organisatie grote risico’s als een onderhandeltraject verkeerd afloopt want hoe moet uw organisatie reageren indien de verzekeraar ineens 20% minder bij u afneemt.
    In deze sessie zal ik verschillende strategieen met u bespreken en mijn ervaringen aan beide kanten van de onderhandelingstafel met u delen. Na mijn bestuurlijke ervaring ben ik in de gelegenheid geweest in de keuken van een groet zorgverzekeraars te kijken en verantwoordelijk voor de zorginkoop in zuidelijk Nederland. Tips uit deze ervaringen deel ik graag met u.

Besturen met invloedstijlen (workshop)

Ard Horst en Tatiana van Rijswijk
  • Weet u welke invloedstijl u bewust inzet naar uw zorgverzekeraars om uw zorgportfolio te te onderbouwen bij onderhandelingen? Bent u dan meer van de vermijding of compromis? Of… gaat u meer voor de relatie dan het doel?
    In deze interactieve en dynamische workshops wordt u zich bewust van de uw eigen invloed en conflict stijlen en niet te vergeten de stijlen van de ander waar u zaken mee doet.
    Tatiana van Rijswijk en Ard Horst nemen u mee in de wereld van invloed, onderhandelen en conflicthantering en hoe u in een voor u bekende omgeving van de zorginkoop daarmee bewust kunt sturen.

Netwerkleiderschap in de zorg (inleidend en workshop)

Miriam Notten
  • Slimmer samenwerken, fondsen genereren, innoveren, nieuw personeel vinden …. De antwoorden liggen verborgen in het netwerk. Hoe wordt je de netwerkleider die als verbindende regisseur de waarde van dat netwerk weet te ontsluiten en benutten.                     Hoe zorg je voor optimale samenwerking, vind je het beste personeel, trek je nieuwe klanten en financiers aan? En hoe moedig je echte innovatie aan? Vergroot en activeer het collectieve sociale netwerk van je organisatie en laat het netwerk voor jou werken.
    Maar hoe weet je wat de waarde van dat collectieve netwerk is? Hoe kun je die waarde, het sociaal kapitaal, laten renderen? Hoe faciliteer je als echte netwerkleider dat jouw medewerkers netwerkend werken om zo te bouwen aan een succesvolle en gezonde organisatie? We maken de dubbelslag van persoonlijk netwerkmanagement en organisatienetwerkmanagement.
    Het programma is een combinatie van theorie en praktijk en oefeningen die je op jezelf kunt toepassen.

Onderwerpen Vrijdag

HRM, werken in de zorg met behoud van uw DNA (inleidend)

HRM, praktische ontmoeting met de omgevingsfactoren (workshop)

Tatiana van Rijswijk
  • Uw DNA, het DNA van de medisch bestuurder
    Net als veel organisaties in deze roerige tijden hebben bestuurders ook te maken met veranderingen in de wereld. Deze veranderingen kunnen het werken met medewerkers en collega’s beïnvloeden.
    Wijzigende eisen vanuit de politiek en andere actoren vragen telkens weer om meer flexibiliteit en initiatief u als zorgverlener
    Hoe ga je nu om met die veranderingen, die de ene keer leiden tot een stroom aanwijzingen en de andere keer toenemende onduidelijkheid en onzekerheid met zich mee kan brengen?
    Hoe kun je binnen een verschuivende werkomgeving invloed uitoefenen en sturing geven aan jezelf en aan je team en de organisatie?
    Wat vraagt dit aan gedrag en welke randvoorwaarden zijn hier voor nodig?
    We gaan op vrijdag samen op reis om hier meer bewust van te worden en wellicht inzicht in te krijgen.

We doorlopen we de 12 fases bij veranderen. Inspirerende filmbeelden, reflectievragen en korte opdrachten zorgen voor meer inzicht en herkenning in de huidige veranderende tijd.
    Organisatie. De reis van verandering is gebaseerd op het Double Healix model van de Reis van de Held met gebaseerd op het boek: ‘de held met de 1000 gezichten’ van Joseph Campbell

HRD werken in de zorg met herkenbare signalen van jezelf (inleidend)

HRD. Praktisch ontmoeting met jezelf? (workshop)

Harry van de Wiel
  • De zorgkunstenaar; de bestuurder als sterk merk
    Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Karel Appel. Ogenschijnlijk totaal verschillende kunstenaars, maar allemaal ijzersterke merken! Met hun creativiteit en authenticiteit hebben ze niet alleen de wereld opnieuw vormgegeven, maar ook een sociale reputatie opgebouwd die consumenten massaal voor hun producten deed kiezen. De zorg in Nederland schreeuwt om inhoudelijke innovatie, maar bezwijkt langzaam maar zeker aan haar eigen organisatorische behoudzucht en fragmentatie. Kortom, waar blijft de zorgkunstenaar?
    Aan de hand van een historische schets van de Nederlandse schilderkunst bespreekt prof.dr. Harry van de Wiel ’s ochtends het fenomeen creativiteit in relatie tot mogelijkheden en onmogelijkheden voor waarlijk bestuurlijke innovatie. Centraal staan daarbij de emotionele en motivationele factoren die bepalend zijn voor de loyaliteit van medewerkers en cliënten.
    In de middagworkshop is het motto ‘Am Anfang war die Tat’ (Goethe) centraal. Welk stempel willen en kunnen we eigenlijk drukken op de zorg? Hoe kunnen we als bestuurders zelf de gewenste innovatie ‘zijn’? Aangezien achter iedere grote kunstenaar een beweging staat, combineren we deze individuele insteek met de nodige momenten van co-creatie om samen de zorg in beweging te brengen.

Onderwerpen Zaterdag

Hoe stuurt geld ons (inleidend en workshop)

Jak Dekker en Ard Horst

Human Capital management, hoe sturen wij met geld (inleidend en workshop)